Diuen que un dels indrets més interessants de Nova York és el conegut “Cercle Viciós” de l’Algonquin Hotel. Durant més de setanta anys el “Cercle Viciós” format, en la seva majoria, per escriptors i periodistes dinava habitualment a l’entorn de la “Taula Rodona” –la “Round Table” del prestigiós i, ja un clàssic, restaurant de l’esmentat hotel.
L’hotel havia estat construït l’any 1902 i, en un principi, estava destinat a ser un conjunt d’apartaments al que, de seguida, varen ser les seves confortables cambres i altres dependències. El fet que l’hotel estés ubicat en el districte dels teatres va atraure una munió d’intel·lectuals que, volent o no, varen fer de l’Algonquin, o “Gonk”, un temple emblemàtic de certs ambients novaiorquesos compostos per artistes de la lletra, de la música o de l’escena, que durant anys es reunien amb freqüència gairebé diària al vol de la “Round Table”.
Cal destacar una de les líders del grup, l’escriptora, poeta i guionista Dorothy Parker, una dama benestant d’idees avançades que, fins i tot, va viatjar a les Espanyes, durant la guerra civil, per ajudar al bàndol republicà. Els seus excel·lents llibres de relats donen fe d’aquesta audaç experiència. La Dorothy Parker era la crítica literària de la revista, avui ja coneguda i editada aquí, Vanity Fair, i va ser una dona enormement implicada amb els fets del seu temps, sempre a favor dels febles.
A la mateixa taula rodona s’hi asseia l’estupenda escriptora Edna Ferber. Edna és autora de novel·les com Magnolia, Cimarrón, o Gigante. De totes elles en varen sortir pel·lícules d’èxit. La primera, Magnolia, va donar lloc a un dels musicals més bells que mai s’hagin escrit amb cançons tan glorioses com Ol' man river, només per posar un sol exemple. L'autor era el famós Jerome Kern, compositor de gran categoria i un dels puntals del musical als Estats Units. També sovintejava aquell selecte i, alhora, bulliciós ambient, el fundador de la cèlebre revista New Yorker, el periodista Harold Ross.
Aquesta llarga introducció ha servit solament per presentar un lloc que va molt més enllà d’altres hotels i restaurants famosos pel seus decorats o per la seva cuina trencadora. L'Algonquin, sense dir-ho, ja ens avisa tan punt hi posem els peus que aquell és un lloc especial que s’ ha anat fent el seu segell, a poc a poc, amb la presència espontània de professionals i d'amants de les lletres i del cinema. Des del 1902, quan es va obrir, ningú podia suposar que seria el restaurant fix de firmes prominents de la ciutat i també l’hotel de molts actors, com per exemple en Laurence Olivier, que n’era un fidel parroquià quan recalava a NYC.
És molt curiós saber que per l’Algonquin hi corre sempre un gat. És una de les marques de la casa. És el gat de l’hotel des de temps immemorial. Quan és mascle se li diu Hamlet i quan és femella, obeeix al nom de Matilda. Al gat en qüestió, flonjo, refet i majestuós, té uns ulls asiàtics que, segurs de la seva autoritat, et claven les pupil·les groguenques des de qualsevol dels seus sofàs, mentre un recepcionista et busca taula i al mateix temps, a la barra, ja t’estan oferint el seu refinadíssim assortit d’aperitius. El més sofisticat és un Martini blanc amb un diamant al fons del got llarg de cristall. Com que no va ser l’aperitiu que vaig triar, ignoro si el diamant és adquirible o bé si el preu del Martini, on roman la preciosa pedra, ja hi va comptat el seu preu si te la vols quedar, o bé si algú te la regala, o si per una d'aquelles coses... te l'empasses.
Jo vaig sopar, ja fa uns quants anys, a la “Sala Rosa” de l’Algonquin, on temps enrere hi havia hagut la famosa “Round Table”, que actualment es troba en algun dels molts centres que el “Cercle Viciós” ha anat creant per diverses ciutats d'Estats Units. Recordo les tovalles que vestien les taules en aquell menjador tan deliciosament decadent. Tovalles que, està clar, eren d’un rosa intens que quasi feia olor. Els cambrers, homes de força edat, de negre i amb polits davantals blancs, ens servien platets d'una aromàtica amanida verda que no calia encarregar. Era un “appetizer” de la casa destinat a abreujar l'arribada del menú encomanat. Un d’ aquells cambrers se’ns va acostar per assabentar-nos de l’origen basc dels seus avantpassats. Varem parlar una estona. Ell no mostrava cap senyal que ens recordés Euzkadi. Era tan natural d’Estats Units com el bourbon i el Winston. En un racó discret, un senyor amb smoking teclejava un piano de cua, molt lluent, totalment integrat en l’ambient del sopar. De seguida va aparèixer un xicot elegant i clenxinat i, ara m’escanyo, ara m’ofego, ara quasi ho encerto, ens va oferir un romàntic recital de cançons dels anys 30 des de l’Isn’t it romantic? fins a As time goes by.
El restaurant de l’Algonquin fa plats tan senzills com deliciosos i sempre d’alta qualitat. La carta es podria resumir en bistecs i entrecots, peix fresc, pasta i varietat de pastissos. Aquestes excel·lents matèries bàsiques són cuinades de maneres diverses i sempre creatives. També hi ha, naturalment, varietat de vins i xampanys així com d’aigües minerals.
Tampoc està de més afegir que els dilluns de 18 h 30’ a 20 h hi ha “Sopar amb jazz, i que els diumenges, a la sala “Oak Room”, hi ha jazz en concert refrescat pels innombrables còctels que serveix un dels bars de l’Algonquin, el Blue Bar. A l’“Oak Room” hi solen actuar figures de renom, com la Diana Krall , la Jane Monheit, així com la Laura Fygi, de la que us deixo la seva cadenciosa interpretació d'un tema inoblidable: Dream a little dream.
06 de juny 2009
L'HOTEL ALGONQUIN , TOT UN CLÀSSIC
Enviat per glòria | 5 comentaris
5:00 p. m.
Compartiu a:
Continueu llegint...
Entrades relacionades
Subscripció
CA L'ASSUR
Comentaris recents
▼▲ Més blocs
-
-
CLUB WAGNER: PROJECTE LOHENGRINFa 1 setmana
-
-
-
-
-
Concurso de sartenes LecuineFa 8 mesos
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Un sopar magistral a casaFa 7 anys
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Todo se transformaFa 10 anys
-
PendientesFa 11 anys
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Un nou iniciFa 14 anys
-
-
ENS TRASLLADEMFa 15 anys
-
-
-
És una delicia començà el dia llegint el teu post , Glòria. Obrir l'ordinador i fer-vos la visita obligada , gairebé cada dia , i trobar-me aquest magnific post ha estat sublim. A mi que m'encanta viatjar , en la teva descripció gairebé m'han vengut ganes d'agafar la maleta i anar-hi avui mateix.
ResponEliminaMoltes gràcies per aquests posts que ens fan gaudir i sobre tot aprendre.
Glòria,
ResponEliminaMagnífica la recreació i el passeig per la història d'aquest clàssic de NY. A nosaltres també ens agrada visitar els restaurants i cafès que han hostejat escriptors, actors i pintors.
També molt bona la versió d'aquesta petita joia "dream a little dream" que jo recordo molt bé interpetada per the Mama's & the Papa's.
Una abraçada
mucho ir a NY y yom la primera noticia del Algonquin, ya lo digo Glorichu, eres un tesoro, la próxima vez no me lo pierdo.
ResponEliminabesos
M'ha encantat el post!!! Ai Nova York!!! Encara m'animaré a anar-hi!!! Aquesta pel·lícula de "Ricas y famosas" la vaig veure fa un munt d'anys i em va agradar moltíssim. No sabia que s'havia rodat en part a eixe restaurant. Me l'has feta recordar ;D. La música que hi has posat... ooooHH!!! M'agrada!!! Salutacions
ResponEliminaXisca,
ResponEliminaPer a mi si que és una delícia veure que el que fem et fa "gaudir i aprendre" com tu mateixa dius tan generosament. Saps que sempre ets benvinguda i que els teus comentaris m'omplen de joia.
Besos!
Josep,
Gràcies per les floretes. Estic molt contenta de que tu i la Glòria fruïu també de visitar aquests indrets que han fet història a causa dels artistes que els han freqüentat. Recordo molt bé la preciosa versió de la cançó que feien The mamas and the papas. Quines veus! I aquella inoblidable "California dreaming!"...
Pilar:
Al Algonquin le faltas tu. No sabes lo bien que vas a sentarle. Espero que el local mantenga su peculiar atmósfera. Ya me contarás.
Besos con música.
Francesc,
És clar que t'has d'animar a visitar Nova York! Jo sempre hi tinc un peu, virtual, és clar. Phhhh que bé que t'hagi agradat la cançoneta!
Besades per tu i Oreto.