LA TRAVIATA AL MET
Recentment he tingut la joia de veure la representació en el Metropolitan Opera House de Nova York d’una òpera d’aquestes que, al menys per a mi, tenen el do de l’eternitat donat per la sublim història que ens explica i per com el mestre compositor –se sap però cal escriure el seu nom quasi sagrat: Giuseppe Verdi- converteix en música els fets d’una vida trista i breu. Parlo de La Traviata, que en aquesta ocasió ha encarnat amb gran mestria la soprano alemanya Anja Harteros, dona de veu fresca i molt personal, mereixedora d’un cum laude per la seva capacitat, així ho demana el personatge, de passar de l’eufòria més inesperada que l’amor li transmet al dolor més profund quan la seva insòlita bondat la porta a renunciar a l’home que estima creant en ell la falsa sensació d’haver-lo abandonat per tornar als braços del seu antic protector. I finalment el triomf d’una malaltia que la condemna a mort curt termini. Si ell sabés la veritat i entrés a la seva trista cambra! I entra, entra però ...E tardi... e tardi!
D’aquesta sumptuosa representació, produïda per en Franco Zeffirelli, em va entusiasmar també el baríton Andrzej Dobber en el paper de Giorgio Germont, el pare de l’Alfredo, l’enamorat d’aquesta Traviata coneguda amb el nom de Violetta Valery. El baríton Dobber va brodar les seves àries i els duos amb la protagonista eren una lliçó d’harmonia. Va iniciar el Di Provenza, il mare il sol... potser amb massa velocitat, fet que restava lirisme a la bella melodia però se’n devia adonar de seguida perquè d’una forma subtil va anar alentint el ritme i, al final, en va fer una creació que va ser, molt merescudament, aplaudida i bravejada.
Quant al tenor, el napolità Massimo Giordano va fer un rol desigual. Alguns dels seus passatges eren perfectes i els següents sonaven fins i tot desacurats. Té una veu molt bonica i potent però ha de refinar més la vocalització i accentuar el sentit del drama en el fraseig poc reeixit.
Va dirigir l’orquestra el mestre Carignani en un triomfal debut al gran teatre novaiorquès. Hem esmentat a Franco Zeffirelli que no ens va sorprendre gens amb el desplegament de luxes en els que sempre hi ha tingut la mà trencada: Bells mobles, objectes preciosos, cortinatges protectors de teles i colors bellíssims , rics ornaments i vestuari elegant com demana una història com aquesta on la sobrietat queda reservada pel tercer acte d’ambient fosc i solitari, fred i empobrit, en el qual la desgraciada Violetta Valery plora la seva pròpia mort sense altra companyia que la de la seva donzella Annina, el metge que passa a visitar-la i l’inesperada i desitjada tornada de l’Alfredo Germont, l’amor que l’ha trobada ja assenyalada per la mort.
Una representació per guardar en la memòria amb lletres lluminoses i que, inevitablement, em porta sempre el nom de la magnífica Anja Harteros, de la qual us deixo una mostra youtubiana fent un Sempre libera que s’explica per si sol.
10 de novembre 2008
PERDUDA!!!
Enviat per glòria | 15 comentaris
2:01 a. m.
Compartiu a:
Continueu llegint...
Entrades relacionades
Subscripció
CA L'ASSUR
Comentaris recents
▼▲ Més blocs
-
-
-
CLUB WAGNER: PROJECTE LOHENGRINFa 1 setmana
-
-
-
-
Concurso de sartenes LecuineFa 8 mesos
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Un sopar magistral a casaFa 7 anys
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Todo se transformaFa 10 anys
-
PendientesFa 11 anys
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Un nou iniciFa 14 anys
-
-
ENS TRASLLADEMFa 15 anys
-
-
-
Glòria, quanta passió hi ha en aquest text, l'he llegit amb el cor en un puny... gràcies per escriure tant i tant bé.
ResponEliminapetons ben dolços.
Glòria, després de llegir això encara tinc més ganes de veure a l'Harteros com a Violeta d'aquí un parell de mesos...
ResponEliminaMe n'alegro que t'agradés... :-)
Glòria: saps prou bé que conec la versió de La Traviata de què parles, però la veritat és que la teva fa plorar més. Marina Soprano
ResponEliminaDesprés de llegir el teu post m'han vingut unes ganes boges de veure aquesta òpera. Has fet un post magnífic. Et mereixes un aplaudiment operístic, d'aquells que semblen que no s'acabaran mai perquè el públic està entusiasmat amb el que acaba d'escoltar. Besades des del País Valencià
ResponEliminaMagnífic post Glòria.
ResponEliminaLa Traviata és eterna. La història commou i la música trasbalsa.
La versió de Salzburg, amb la Netrebko i en Villazón, tan despullada, aconsegueix arribar al cor sense els excessos d'en Zeffirelli.
No li escauen.
Zeffirelli sembla que no acabi d'entendre que la veritable història és intimista i que els luxes poden arribar a molestar.
És estrany que el MET hagi apostat per Giordano. Al Liceu (Cavaradossi) em va semblar que estava per fer, molt verd.
De la Harteros ja en tenia constància videogràfica de la seva excel•lència, en una Elettra (Idomeneo) salzburguesa, di "tutto rispetto".
Glòria, estic emocionada, molt emocionada. No sé dir quan de temps he passat fora de la realitat del moment al qual he retornat, per força... L´història és preciosa i encara que mai he pogut veure aquesta ópera, he escoltat fragments meravellosos... Sento una gran atracció per aquesta intimitat tant lluminosa i colpida d´admiració per el teu post...
ResponEliminaJosefina
molt bonic, molt bonic, molt bonic Pilar
ResponEliminaUn administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
ResponEliminaGlòria,
ResponEliminaAbans he començat a escriure i m'he quedat a mitges, per això he esborrat el comentari.
Passant al teu post, haig de dir que és realment conmovedora la història de Marie Duplessis i explicada de la manera que ho has fet encara molt més.
Pel que fa a La Traviata del MET, fantàstica la Harteros. Llàstima que el "Di Provenza.." no fos com s'espera que sigui (a mi és una de les àries que més m'agraden). La Traviata, va ser una de les primeres òperes que vaig escoltar sencera i em va enganxar totalment a aquest món. El meu etern agraïment a Don Giuseppe.
Gloria, quizás porque Traviata es una de mis óperas favoritas, de las primeras que escuché, a la que vuelvo siempre periodicamente porque no puedo pasar mucho tiempo sin ella, tu post me ha llegado muy adentro.
ResponEliminaSiempre me ha fascinado el argumento, la dignidad de una mujer libre que gana la partida a una sociedad hipócrita y mezquina. Llámese Marguerite, Violeta o Marie, es una mujer fascinante y Verdi supo hacernosla llegar así y mantenerla viva y presente con su música. Gracias por este precioso post.
p.d. Me sumo a aquellos que prefieren una puesta en escena exenta de lujos, excesos y oropel. Un voto a favor de la versión de Salzburgo!!
Amics, sou molt generosos!
ResponEliminaTxell,
Més passió de la que he posat en aquest post la poso en el meu desig de que tinguis tota la sort del món. També em fa feliç que l'escrit t'hagi agradat.
Molts petons.
Mei,
A veure, Mei, si t'agradarà tant com a mi. Ja espero el teu post que, com sempre, serà tan breu com encertat.
Afectuosament.
Marina,
Té molt mèrit que diguis que el que dic fa plorar més que la representació i el té perquè ve de tu que des de que se't va morir un rossinyol de cançó ni has tornat a deixar anar una llàgrima. I mira que ha plogut des d'aquells temps.
Un petó a cada galta.
Francesc,
Els teus comentaris, tan afalagadors, m'obligaran a fer una cura d'humilitat. Accepto aquest aplaudiment tan exagerat que dius que em mereixo -jo no ho veig així- a canvi de que et facis amb un bon devedè de La Traviaata i en frueïxis. Corre més d'una bona versió d'aquesta preciosa i trista història.
Besades per a tu i Oreto.
Joaquim,
Què contenta estic de coincidir amb tu pel que fa a les condicions de l'Anja Harteros, als excessos decoratius d'en Zeffirelli i a Giordano que és un tenor d'aquells que pot anar cap a bé o no.
Una abraçada.
Josefina,
Tu també em faries fer cures d'humilitat amb aquestes lloances que de cap manera em mereixo. La teva sensibilitat t'ha fet veure en el post més del que jo hi he posat. Em fa feliç haver-te complagut i trobo precios que, per moments, el temps no hagi existit per a tu.
Amb molt d'afecte.
Pilar:
Gràcies, gracias, danke, grazie y thank you, baby.
Josep,
Ja m'imaginava que l'Harteros t'agradaria i veig també que t'ha agradat saber de la vida real de Marie Duplessis.
És veritat això del "Di Provenza" però alhora, tu saps que és una de les gràcies i riscos del directe. Repeteixo, no obstant i això, que l'excel·lent intèrpret va anar adreçant el "tempo" de la bella cançò i va ser aplaudit i bravejat.
El "Di Provenza", com dius molt bé, és un ària o cavalletta o no sé què que enganxa a l'innocent oïdor i pot fer-li descobrir que l'òpera li agrada.
Quan diguem Don Giuseppe hauriem de fer una reverència. Cuànta joia no ens ha proporcionat amb la seva divina inspiració?
Flòria,
Feliç de dir-te gràcies, de que Traviata és també una de les meves òperes predilectes, de que la hipocresia social -que no desapareixarà- ha de ser sempre combatuda.
Cal que et digui que en Zefirelli seria un excel·lent interiorista o un aparadorista de prestigi per famílies i comerços amb una gran necessitat d'aparentar? De vegades es confon el bon gust amb l'horterada.
Me'n recordo del te o del cafè. T'escriure.
Mille baci signorina Toschetta.
Quina maravella de post, amb tu i els cafeters estic aprenent un munt de coses sobre òpera.
ResponEliminaJo també em vaig enganxar a l’òpera amb la Traviata, doncs avia sentit algunes arias a la Caballe, la Callas etc. però la primera que vaig sentir sencera va ser aquesta.
He quedat emocionada amb la historia de la Marie Duplessis.
Gràcies!!
Gràcies a tu, Xaro. Què tindrà La traviata que a tots ens ha colpit en iniciar-nos i ha seguit siguent una òpera modèlica més enlla`del temps?
ResponEliminaFou estrenada en el teatre favorit de Pavarotti;La Fenice de Venecia, amb un fracàs molt elevat, doncs marcava la societat d'aquell temps, i aixó no agradava a la "gente bien".
ResponEliminaGràcies per la teva aportació, Josepb.
ResponEliminaAmb afecte.